2. Po instalacji i uruchomieniu VT, naszym oczom ukazuje się okno klienta :
Tutaj widzicie już skonfigurowanego VT, przy świeżej instalacji, pola User Name i Server będą oczywiście puste.
3. Naszym celem jest połączenie się z serwerem fifa.pes, aby to zrobić, musimy :
a) Skonfigurować dane użytkownika - klikamy w 'strzałkę' obok pola User Name.
Klikamy w 'New' i wpisujemy nasz nick, pod którym chcemy widnieć na serwerze.
b) Skonfigurować dane serwera - analogicznie klikamy w strzałkę.
Uzupełniamy tak jak na powyższym zdjęciu i już możemy łączyć się z kanałem.
4. Pozostaje jeszcze konfiguracja samego VT, ale to już jest uzależnione indywidualnie od mikrofonu i sprzętu każdego z Was. Wchodzimy w SETUP i zaznaczamy Use Push-To-Talk Hotkey i naciskamy klawisz który wam odpowiada. Ja np. używam do tego scrolla w myszce, co uważam za dość poręczne przy np. grach. Potem wchodzimy w zakładkę events i zaznaczamy wszystko na Nothing.
5. Po połączeniu się z naszym serwerem, wygląda to właśnie tak :
Ventrilo i jego zalety.
Ventrilo jest programem umożliwiającym grupową komunikacje głosową. Program ten jest głównie używany przez ludzi grających w gry online takie jak counter-strike itd. ponieważ cechuje go niewielkie obciążenie procesora oraz łącza internetowego. Jest głównym konkurentem Teamspeak'a. A według mnie lepszy jest od TS'a .
Zalety:
+ Możliwość grupowej komunikacji,
+ Niewielkie obciążenie łącza,
+ Niewielkie obciążenie zasobów komputera,
+ Możliwości konfiguracyjne.